Waarom Billie the place to B is voor jouw campagne?
Billie is de nieuwe 360° lifestyle propositie van Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg: één platform, één cover en één smoel. Billie!
Luistert u al naar onze Afrit 10 podcasts?
Onze data-specialiste Jessica Bulthé, master in de psychologie, geeft tekst en uitleg bij de datastrategie van Mediahuis, en hoe we data inzetten om slimme connecties te maken tussen adverteerder en doelpubliek.
Mediahuis kennen we als de uitgever van vier van de grootste krantentitels van Vlaanderen: De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Die titels kennen miljoenen bezoekers per maand, wat al een enorme bron aan data oplevert. Maar daarnaast beheren we nog een veertigtal sites, vaak erg specifiek en diep in bepaalde doelgroepen, die onze data verder verrijken.
In het Mediahuisnetwerk volgen we Zimmo (zimmo.be), Jani TV (janitv.be), Made In (madeinlimburg.be, madeinantwerpen.be,…), maar ook de sites van Wayne Parker Kent (manners.be, famme.be, culy.be,…) in België. Over het totale netwerk tellen we 21 miljoen unieke bezoekers per maand. We hebben een aangemeld bereik van 3,4 miljoen gebruikers. En allen samen genereren deze 350 miljoen pageviews per maand. Dit vormt een enorme bron van data, die we nu analyseren en inzetten om onze adverteerders te helpen de juiste doelgroepen beter te bereiken.
Op basis van surfgedrag en consumptie van tekst en beeld op de website, creëren we ‘audiences’ of doelgroepen. Dat zijn groepen van mensen waar we heel specifiek advertenties op kunnen richten. Ze worden verzameld in segmenten, die steevast worden verfijnd en bijgestuurd. We kunnen nu al doelgroepen aanbieden die gesegmenteerd zijn op socio-demografische gegevens, op intentie en op interesse. Intentie kunnen we afleiden uit surfgedrag: mensen die veel zoeken op Zimmo zijn waarschijnlijk op zoek naar een woning, surfers op Jobat zoeken waarschijnlijk naar werk. Interesse is ook erg belangrijk: iemand zal pas in een bepaald segment belanden wanneer het vertoonde gedrag bewijst dat de betrokken persoon een uitgesproken interesse vertoont in een bepaald onderwerp. Dit kan bijvoorbeeld aangetoond worden door het bijhouden van leesgedrag via tekstmining, een techniek waarbij artikels via sleutelwoorden in de tekst gecatalogeerd worden, en gekoppeld worden aan surfgedrag.
Het bovenstaande wordt in kaart gebracht, maar niet enkel door het bijhouden van het aantal artikels dat een persoon consumeert. Dat zou kunnen leiden tot verkeerde resultaten. Iemand die 20 sportartikelen per maand leest, zou zo kunnen geklasseerd worden als een absolute sportliefhebber. Maar, als diezelfde persoon 200 artikels per maand leest, vormt dit slechts een relatief beperkt onderdeel van zijn leesgedrag. Zijn plaats in het segment sportliefhebber is daarom mogelijk onterecht. Maar, als hij er 30 leest, is het wel significant. Of, als de gemiddelde lezer er 10 leest, is hij toch mogelijk kandidaat voor het sportliefhebber segment. Interpretatie van de data blijft een belangrijk element.
We kunnen nog iets verder gaan. Er zijn nog twee methodes waar we onze adverteerders mee helpen hun doelgroepen nog beter te bereiken. We kunnen namelijk segmenten op maat aanmaken binnen onze doelgroep.
In een eerste scenario plaatsen we een pixel op de site van de adverteerder, en combineren we vervolgens de vergaarde data van de surfers daar met onze data. In een tweede scenario kunnen we ook databases vergelijken, zodat we de mensen die ze al bereiken – of nog niet bereiken – kunnen identificeren en al dan niet opnemen in het segment dat we voor hen gaan aanmaken. Dit levert verschillende voordelen op voor adverteerders. We kunnen terugkoppelen welke boodschappen en/of producten goed werken bij bepaalde doelgroepen. Op die manier kunnen adverteerders hun datastrategie verfijnen en nog meer personaliseren. We kunnen ook een ‘lookalike’ strategie volgen: hierbij zoeken we heel specifiek binnen onze data naar surfers die dezelfde gedragspatronen volgen als hun klanten.
Het is belangrijk te weten dat we in volle transparantie en in lijn met de GDPR en privacy wetgeving werken. Transparantie gaat twee richtingen uit: naar de lezer, die voorafgaand instemt en weet wat wij met zijn data doen. En er is transparantie naar de adverteerder: alle informatie die we verzamelen tijdens de campagne gaat enkel naar hem toe. Na afloop van de campagne verwijderen we alle data die we verzameld hebben. Deze data zal nooit worden ingezet voor campagnes van andere adverteerders.
We willen steeds meer gaan fungeren als ‘partner’ van onze adverteerders. We willen samen met hen kijken naar hun ideale marketingcampagne om vervolgens al onze tools in de strijd te gooien. Dit betekent, in mijn ogen, vooral de combinatie van native content met data driven campagnes. Op die manier kan je informatieve inhoud afleveren op maat van enkel de voor hen relevante doelgroepen. Vervolgens kunnen we die segmenten steeds verder verfijnen op maat van de adverteerder. Het lijkt een cliché, maar wanneer je met data werkt, wordt ‘the sky the limit’ in mijn ogen.
Billie is de nieuwe 360° lifestyle propositie van Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg: één platform, één cover en één smoel. Billie!
Straffe marketing. Het is iets dat ons allen aanbelangt. Wij bij Mediahuis Advertising kunnen dan ook niet anders dan sterke marketingcampagnes toejuichen: campagnes die relevant zijn voor onze lezers en surfers, die creatief zijn en écht een verschil maken. Campagnes die niet pushen, maar wel mentaal servicen en mensen doen verbinden.
Met ‘Koop lokaal’ wil Mediahuis de lokale handelaars een hart onder de riem steken. Aan de hand van verschillende regionale bijlages in onze kranten kregen trouwe partners en adverteerders de kans gratis te adverteren in hun regio.