Papier voor kranten Mediahuis komt over het water

Een aantal kranten van Mediahuis wordt gedrukt bij Coldset Printing Partners in Paal-Beringen. Op 20 mei werd voor het eerst een lading papierrollen voor de drukkerij per schip aangevoerd op industrieterrein Ravenshout. De levering via het water is een test en een initiatief van papierfabriek Stora in Langerbrugge bij Gent.
“Onze drukkerij ligt maar een paar honderd meter van een loskade aan het Albertkanaal, daarom bekijkt Stora of het papier via het water kan aangevoerd worden”, zegt Paul Huybrechts, CEO van Coldset Printing Partners, in Het Belang van Limburg. Het schip is dinsdagmiddag met papierrollen geladen in Gent en woensdagmorgen zijn de rollen in Tessenderlo op een vrachtwagen geladen en naar de drukkerij gebracht. In totaal zijn er elf vrachtwagens gelost. Er volgen later nog testen en eind dit jaar beslist Stora of de levering via het kanaal ingevoerd kan worden. Met de komst van de kilometerheffing voor vrachtwagens kan levering via het water voordeliger uitvallen. Een van de aandachtspunten wordt alleszins het overdekken van de loskade, want bij regenweer kan het papier niet gelost worden.

In de drukkerij in Paal-Beringen wordt jaarlijks 35.000 ton papier gebruikt. Paul Huybrechts schat dat daarvan zo’n 20.000 ton via het kanaal kan aangevoerd worden. “Dat zijn 800 vrachtwagens die we van de drukke autowegen tussen Gent en Antwerpen en Antwerpen en Beringen halen. Het lossen van het papier kan ook efficiënter verlopen. Met het verkeer weet je nooit precies wanneer een vrachtwagen aankomt, maar met het schip kunnen we klokvast lossen. Vervoer via het water vermindert ook de CO2-uitstoot en past in onze duurzame bedrijfsvoering. We hebben bijvoorbeeld een windmolen van Limburg Win(d)t en al het kranten- en magazinepapier is 100 procent gerecycleerd van het papier dat de burgers inzamelen.”